Vakinhoudelijk

Waarom het project vakinhoudelijk aansluit bij het vak Mens en Maatschappij.

Zoals van Boxtel benadrukt, is de wereld een samenhang van verschillende domeinen. Om de maatschappij te begrijpen en goed te functioneren, is elk van de vakken die in mens & maatschappij verwerkt zitten hierin belangrijk. De vakken vullen elkaar aan. Dezelfde verschijnselen vanuit verschillende vakken belichten is een goede manier om leerlingen op de maatschappij voor te bereiden. ‘Samenhangend onderwijs zou de lesinhoud betekenisvoller kunnen maken en leerlingen beter kunnen voorbereiden op de maatschappij’ (Zhbanova, Rule e.a. 2010). Er worden in dit vak manieren van denken gestimuleerd die in afzonderlijke vakken minder aandacht zouden krijgen. Zo worden net als in dit project, brede thema’s op een betekenisvolle manier bijeengebracht. De leerlingen moeten zich verdiepen in verschillende vakken (verwerkt in de verschillende kwesties) en moeten dit samenbrengen in een partijprogramma. Daardoor krijgen leerlingen inzicht in de samenhang in hun groter wordende wereld.
Er zijn verschillende niveaus van vak integratie. Dit project past bij scenario 2. Het is namelijk een multidisciplinair project. Vakken staan niet los van elkaar, maar worden in één project samengebracht.

Het hoofddoel van het vak mens & maatschappij, is dat leerlingen gestimuleerd worden om op informatie gebaseerde beargumenteerde beslissingen te leren nemen als burgers van een cultureel diverse, democratische samenleving, waarin de onderlinge afhankelijkheden groot zijn. Dit project sluit hier perfect bij aan. De leerlingen worden persoonlijk betrokken bij maatschappelijke kwesties. Zo leren ze de wereld om ons heen beter te begrijpen. Het ontwikkelen in burgerschap is dus een belangrijk punt in het vak mens & maatschappij.

In ons project komt deze ontwikkeling als volgt terug. De leerlingen leren in eerste instantie een goed gegronde mening te vormen, maar ook te luisteren naar andere meningen en deze te respecteren zonder ruzie te maken. Deze lessenreeks leidt tot een kritische houding en is politiek-vormend. Ook is participatie een belangrijke vaardigheid in deze lessenserie. Door zich te verdiepen in de kwesties, participeren de leerlingen dus in het meedenken en ‘meehelpen’ naar een oplossing van een dilemma wat betrekking heeft op de Nederlandse samenleving. Hiernaast beseffen leerlingen dat hun mening telt en dat zij (in de toekomst) invloed hebben op de Nederlandse politiek. Er is hier dus sprake van het vormen van actief burgerschap. De kern van democratie is dat iedere mening telt. Iedereen mag zijn eigen mening hebben en uitspreken, ook al is misschien niet iedereen het er mee eens. Jouw mening telt ook en niet alleen die van degene die het hardste roept.

Maak jouw eigen website met JouwWeb