Vakdidactisch

Verdediging didactische keuzes

Hoogeveen heeft een aantal belangrijke kenmerken benoemd, waar een waardig project aan hoort te voldoen (Hoogeveen, 2006). Deze punten komen in dit project terug. Ten eerste sluit dit project aan bij de realiteit van alledag. De (voorbeeld)kwesties die we gekozen hebben staan dicht bij de leerlingen, wat de leerlingen fanatieker maakt. Ook staat creativiteit van de leerlingen centraal. De leerlingen worden actief aan het werk gezet en ze worden erg vrij gelaten. De leerlingen zijn zelf verantwoordelijk en elke leerling heeft zijn eigen taak. De docent heeft slechts een begeleidende taak. Zoals hierboven uitgelegd is dit project vakoverstijgend. Tot slot heeft het een proceskarakter. Het proces is net zo belangrijk als het eindproduct. Onder andere doordat er geen cijfer wordt gegeven staat het eindproduct minder boven het proces.

In het ochtendprogramma van dag één worden de leerlingen geïntroduceerd met het begrip democratie. Door onder andere het maken van een woordspin krijgen ze de basiskennis die ze nodig hebben voor de rest van het project. Het is belangrijk dat de docent door middel van veel interactie de leerlingen de kennis die ze nu hebben over de kwesties kunnen verdiepen. Door het leggen van verbanden, kunnen ze deze informatie later gebruiken als voorbeelden om hun mening verder te onderbouwen. De leerlingen hebben aan het eind van deze ochtend een beeld van hoe de Nederlandse politiek in elkaar zit.

Afwisseling is erg belangrijk. De filmpjes die halverwege worden getoond en besproken zijn een belangrijke verandering in de les. Dit zorgt ervoor dat leerlingen andere prikkels krijgen en het houdt zo de les ‘boeiend’. Ook zijn leerlingen van deze generatie gewend aan audio(visuele) informatie, zoals filmpjes. Dit zal dan ook naar verwachting goed blijven hangen.
Hiernaast is er veel afwisseling in werkvormen. Tijdens de woordspin zijn de leerlingen individueel aan het werk. Vervolgens worden de filmpjes klassikaal besproken en bekeken. Hierna wordt er met de hele klas een spel gedaan, namelijk ‘over de streep’, waarna ze tot slot  in groepjes moeten samenwerken.

In dit project staat samenwerken centraal. De leerlingen worden uitgedaagd om met een groep van verschillende mensen tot overeenstemmingen te komen. Hierin zijn sociale vaardigheden erg belangrijk. Ze moeten naar elkaar luisteren en compromissen kunnen sluiten. Doordat elke leerling een minister wordt (specialist) van een kwestie, heeft elke leerling een eigen verantwoordelijkheid. Deze verantwoordelijkheid is een grote motivatie.

Zo maken de leerlingen letterlijk mee hoe moeilijk het is om in een democratie tot een oplossing te komen, waarin er rekening gehouden wordt met veel verschillende meningen.

De beoordeling is gebaseerd op de rubric. De rubric die we hebben gemaakt bestaat uit zeven belangrijke punten. Samenwerken, presentatie, creativiteit, argumentatie, partijprogramma, organisatie en eindevaluatie. De leerlingen worden dus op veel vlakken beoordeeld en er wordt dan ook verwacht dat de leerlingen veelzijdig zijn en zich voor elk onderdeel goed inzetten.

Uiteindelijk leren ze naast de les en kern- doelen om duidelijk en professioneel te spreken, te luisteren en te redeneren. De leerling leert dat hij/zij misschien zich misschien niet altijd even duidelijk uitdrukt zoals hij/zij wellicht denkt. Hiernaast geeft het hebben van een eigen mening zelfvertrouwen.

We hebben tot slot besloten het project uitgebreid op deze website te zetten. Dit is een moderne manier, waarbij niet alleen de docent het project kan inzien, maar ook de leerlingen. Als de leerlingen iets niet begrijpen of meer duidelijkheid willen, is zo de informatie gemakkelijk en waar je ook bent te verkrijgen. Hiernaast is het voor de leerlingen, die in een digitaal tijdperk zijn opgegroeid, erg leuk en anders dan anders. Ook past het bij ‘The 21st century skills’. Dit zijn vaardigheden, waaronder digitale geletterdheid valt. Dit zullen ze namelijk in de toekomst steeds meer nodig hebben.